måndag 28 november 2011

Recept 33: Pepparrot- och salviafalu med palsternacksmos och tomatsky

Vissa rätter bara kommer till, fast de var tänkta att bli något helt annat. Som den här. Jag tänkte göra helt vanlig svennefalu men fick feeling tack vare en bortglömd liten ask cantadou pepparrot. Vips blev svennefalun lite fransk bistro istället och det kan passa jäkligt bra den här dötrista snölösa november.

Jag gjorde en helt sinnessjukt god sallad till, men den förtjänar faktiskt ett helt eget recept.

För falu, sky och mos använde jag:
1 falukorv (ta en med hög kötthalt. Vinner i längden, lovar)
3 palsternackor (ganska stora)
1 gäng potatisar (4-5 stora)
1 ask färskost med pepparrot
1 kruka färsk salvia
4 fina kvisttomater
1 gul lök
3 dl balsamvinäger (ungefär, supersvårt att säga exakt)
1 rejäl näve socker
1 hönsbuljongtärning
Några skivor god lagrad hårdost
Dijonsenap
Mjölk (till mos)
Smör (också till mos)
Lite olivolja
Salt och peppar

Okej. Gör såhär. Skala potatis plus palsternacka, tärna, lägg i saltat vatten, koka.
Tärna tomater och gul lök lite lagom grovt. Fräs i lite olivolja i en kastrull tillsammans med ett par salviablad. fräs fräs tills det vätskar sig lite fint. Häll då på balsamvinäger - mer än du tror. Och så sockret och buljongtärningen eller lite fond eller vad du nu har hemma. Låt denna lilla sky puttra under lock resten av matlagningen, späd med lite vatten till önskad konstistens om det behövs, och smaka av under tiden. För vinägrig? Ta lite mera socker och vatten. För smaklös? Mer salvia och buljong. Håll på så tills den är god och bra.
Skär skåror i korven, fyll varje med färskost, en knivsudd dijon, ett salviablad och en skiva hårdost. In i ugnen, medelvärme till hårdostens knaprar sig på ett trevligt vis.
Häll av rotfrukterna, mosa dem. Värm smör och mjölk i en kastrull, häll i blandningen moset tills det har en lagom krämig konsistens. Salta, peppra och slå dig för bröstet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar