tisdag 1 november 2011

Recept 31: En helt hederlig burgare

Okej folks. Vi håller det kort idag och nöjer oss med att konstatera att den bästa pub-burgaren i Stockholm serveras på Black & Brown Inn på Hornsgatan. Så var det sagt. Var serveras er favorit?

För den som föredrar hemmahamburgare har jag tre tips.

1) Håll själva burgaren enkel. Kött, salt, peppar, thats it. Såklart det är kul ibland med fetaburgare och persiljeburgare och vitlök i smeten och kryddor osv osv, men bäst blir oftast en plain och simple burger.
2) Stek löken. Och gör det långsamt.
3) Ha inte för många tillbehör. Men se till att de du har är i topptrim.

Sen gör man förstås som man vill. Men såhär gjorde jag sist och det blev tio av tio. Och det är lätt. Tar en halvtimme, trots att man lägger ned lite extra omsorg på tillbehören.

För fyra hamburgare:
1 paket nötfärs
Salt
Peppar
8 präktiga skivor stark ost, cheddar eller prästost

En snabbpicklad liten gurka:
1 gurka
Vitvinsvinäger
Socker
Salt

En liten snabbdressing:
2 dl creme fraiche (blir alltid för mycket dressing hur man än gör ändå)
1 skvätt chilisås efter tycke
1 rödlök, hackad så fint du någonsin förmår. Slipa kniven och skärp till dej, för stora lökbitar här blir inte bra)
1 msk majonäs

Stekt lök:
1 biffig gul lök

Tomater:
2 fina mogna tomater
flingsalt
bladpersilja

Övriga tillbehör:
Smör och olivolja att steka i
Ketchup och dijonsenap för den som vill
Bra hamburgerbröd
Kanske ett krispigt salladsblad

Börja med att dela gurkan i stavar, lägg dem i en plastpåse och täck med en lag av vinäger, salt och socker. Smaka av lagen innan så den inte är för besk, när du tycker att den känns bra på tungan, så är den bra.
Blanda alla ingredienser till dressingen. Ställ i kylen.
Salta och peppra färsen, blanda om om dela i fyra delar. Forma fyra burgare, platta ut dem lite mer än du tror för dom liksom bullar upp sig i stekpannan. Smält smör och olivolja i stekpannan, stek burgarna så de får fin yta på båda sidor. Lägg dem i ugnsfast form, lägg två rediga ostskivor på varje och kör in i ugnen tills osten har smält och köttet har den inre färg du önskar. Medan burgarna är i ugnen: stek den skivade löken på rätt svag värme i deras gamla stekpanna, då får den fin smak av köttet som just var där. Tillsätt lite salt så bränner det inte vid. Kanske behöver du tillsätta lite smör eller olja.
Ut med burgarna när de är klara, låt dem vila ett par minuter. Under tiden jobbar du snabbt och effektivt: värm bröden i ugnen. Skiva tomaterna fint, lägg på fat och strössla flingsalt och hackad bladpersilja över. Häll lagen av gurkorna och lägg upp. Fram med dressingen och övriga tillbehör.
Ta fram de där fyra iskalla ölarna som du förstås lagt i frysen när du började laga mat. Låt alla montera sin egen burgare. Invänta jublet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar