söndag 4 december 2011

Recept 34: Kyckling med cider och fänkål

Den här rätten kom jag på i bilen mellan Nora och Stockholm ungefär i höjd med Kungsör. Den bygger på en för mej helig grund i köket: fond, dijon, vitt vin. Med den grunden kan man skapa oändliga kombinationer. Man har kycklingfond, eller kanske grönsaks. Eller fond och fond, buljong går bra också. Kanske har du timjan hemma, då kan den få bli huvudkrydda. Eller är du mer på humör för dragon, eller rosmarin kanske eller till och med mejram? Du väljer. Vad ligger och skräpar i kylen - en halv zuccini, två lökar och en paprika? Men perfekt. Eller finns en burk kronärtskockshjärtan i skafferiet och lite grädde i kylen? (Då kan du göra en oslagbar rätt, fast den ska få en egen bloggpost inser jag nu). Iallafall. Vill du göra soppa eller gryta? Du bestämmer själv hur mycket den ska få koka ned. Vad vill du ha till? Ris vid sidan eller potatis i? Möjligheterna är o-freakin-ändliga. Men glöm ej: bäst blir det med ljust kött; fåglar eller kalvar eller fiskar.

Såhär gjorde jag en redig portion ciderkyckling en helt vanlig söndagskväll:
1 hel färsk kyckling eller färdiga valfria delar, dock med skinn
1 fänkålsstånd
3 gula lökar
2 gröna parikor
2 jättevitlöksklyftor eller 4 vanliga
1 kruka färsk timjan
1 burk fina svarta oliver
3 lagerblad
fetaost om man vill
dijonsenap
vitt vin
hönsfond/buljong
1 flaska cider, ju torrare desto bättre men vanlig konsumcider funkar galant
salt
svartpeppar
smör
olivolja

Först: sätt på ugnen. Man ska alltid börja med att sätta på ugnen. Jag har, som jag brukar tjata om, gasugn så det är skitsvårt att säga exakt grader. Men hög värme. Kanske 225?
Om kycklingen är hel - dela den utan pardon i två vingar, två bröst, två lår och ryggdelar. Dela alla bitar utom vingarna i två. Om du köpt färdigdelade: grattis fast ändå inte, det är liksom trevligt med egenstyckat.
Värm smör och olivolja i en gjutjärnsgryta, fräs kycklingen i omgångar, salta och svartpeppra rikligt. Upp ur grytan, lägg på talltik. Klyfta fänkål, paprika och lök, hacka vitlök i lagom nonchalanta bitar. Fräs alla grönsaker i fettet som kycklingen stekts i. Repa i lite timjan. Fräs tills allt mjuknat och släppt loss, häll i oliverna och lägg ned kycklingen.
I med två dl vitt vin typ, låt det bubbla runt. Häll på cidern, hela flaskan, i med det bara. Tillsätt fond/buljong, svårt att säga exakt där också eftersom buljongtärningar är olika kraftfulla beroende på märke och fonder likaså, men jag skulle säga tre lagom mesiga buljongtärningar och sen runda av med en till mot slutet, alternativt salta lite extra. Lagerblad i. Lägg i timjanen, hela kvistarna i buntar som är lätta att lyfta ur sedan.
In i ugnen utan lock. Tills kycklingen är klar. Om du vill - smula över fetaost och gratinera på hög övervärme en kort stund. Om du inte har en ugnsfast gryta kan du fräsa allt och sedan tillaga i ugn i form. Eller bara på spisen. De två sistnämnda får inte riktigt samma umpf, men funkar.
Hursomhelst - himla fin liten rätt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar