måndag 20 juni 2011

recept 25: räksallad deluxe med harissadressing
























häromveckan skulle jag ha suttit på pontus! och smörjt kråset och samtidigt tagit farväl av världens bästa erik helmerson och min eminenta företrädare daniel åberg.

men det blev ingen vit sparris för mig den kvällen, och inte nån färserad vårkyckling heller. istället var jag lika sjuk som han i gamla "ingen förstår hur det är när en kille är riktigt förkyld"-reklamen om ni minns. medan mina kollegor glammade loss och var så glada så glada i varandras sällskap rasslade jag halvliggande ned ett recept på en räksallad jag gjorde till min familj en fin men lite råkall kväll i våras.

fantastisk sallad, visserligen. men den är fan inte pontus.

inga exakta mått, det är ju en sallad så du får känna efter lite själv. men såhär:

räkor, frysta (OBS, inte färdigskalade för guds skull. smakar svampvatten)
några ekologiska ägg
grön sparris
zucchini
rödlök
vitlök
romansallad
paprika
cocktailtomater (rumsvarma, finns inget värre än kylskåpskalla tomater)
flingsalt
harissa
creme fraiche
olivolja
citron

tina och skala räkorna. koka äggen , inte hårda och inte lösa - precis däremellan (om du inte har upptäckt kalles äggklocka-appen i din iphone än är det hög tid). låt vattnet fortsätta koka och lägg i sparrisarna ett par minuter max, de ska ha spänst kvar. de träiga ändarna har du redan brutit av.
strimla zuchhini tunt tunt på längden och fräs i olivolja tillsammans med mycket hackad vitlök, strimlad paprika och lika strimplad rödlök. svag värme, fräs fräs, bara tills det mjuknar. flingsalta.
skölj salladen, strimla på ett trevligt vis och bottna med den i din finaste skål. placera ut zucchini/paprika/lök-strimlet ovanpå, samt ett lager kvartade körsbärstomater som du först vänt runt i olivolja och flingsalt. toppa med sparrisen och räkorna, dekorera ytterst konstnärligt med äggen. squeeza över citron och några droppar olivolja.
blanda creme fraiche, harissa och citron efter smak. salta. harissans förträfflighet har palkoma avhandlat förr, nämligen här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar