onsdag 1 juni 2011

recept 23: kyckling med päron och palsternacka
























jag har spillt vatten på min iphone. skulle vattna blommorna och där låg telefonen på laddning. seriöst dåligt av en telefon att inte klara en droppe vatten.
iallafall lyckades jag rädda en gammal dassig bild på en av mina favoriträtter som jag gjorde i våras - kyckling med palsternacka och päron. receptet är inte mitt från början men jag föll som en fura första gången jag blev bjuden på denna charmerande rätt. och jag har lagt till lite egna grejer.

och jag säger som jag brukar till er som börjar gasta om att ni inte gillar frukt i mat: det gör ni visst.

för tre:

1 ekologisk kyckling (större, bättre, godare. och ja, dyrare)
2 stora palsternackor
3 stora fasta päron (kan ej briljera och säga vilken sort. orka kunna päronnamn? kan bara konferenspäron eller vad dom heter)
champinjoner
fetaost
svarta oliver (helst kalamata)
2 citroner
färsk timjan
salt och peppar
olivolja
(potatis om man vill)

dela kycklingen i trevliga portionsbitar och salta och peppra och strössla runt lite timjan på skinnet. skala palsternackorna och dela i lagoma, ganska stora långsmala bitar liksom päronen. dela champinjonerna i fyra delar och lägg samtligt i en ugnsfast form tillsammans med citronerna som du delat på hälften (de ångar ut citronig ånga under tillagningen. det är gott) samt oliverna (jag tycker det räcker precis såhär men klart man kan slänga med några potatisklyftor också om man känner sig extra hungrig). ringla lite olivolja över och blanda runt. salta och peppra lite och dutta ned några timjankvistar. smula fetaost över och ugnsbaka i lagom varm ugn (200?) tills allt är mjukt, klart, genomstekt (kycklingen) och lite gyllenbrunt (50 minuter kanske?). ta ut ur ugnen och pressa ur det sista ur citronerna för att få lite extra sky.


hejdå. imorgon kommer det ett recept på en lax med tillhörande fin-bild.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar