måndag 18 april 2011

recept 22: sallad nicoise.























ibland kanske man känner att det har blivit lite mycket av det goda å det senaste. jag gillar visserligen sund knubbighet och tycker att man ska äta precis exakt vad man vill, men det är ju bra om man kommer i sina jeans.
då kan man göra en lite lättare middag. som den här. jag vet att det finns en miljon varianter på den här salladen, många recept är med potatis (särskilt när färskpotatisen kommer), men jag brukar göra ungefär som nedan.
men samtidigt: när det gäller det här receptet är luften verkligen fri. se det som en grund bara, och ta vad du har i kylskåpet. gillar du inte bönor? strunta i dem och ta kronärtskockshjärtan istället. gillar du inte ägg? ha inte med det då. och så vidare. men gillar du inte tonfisk ska du kanske göra en annan sallad.
eller gör den med lax.

och jaja, jag tycker också det vore bra om robin tog alla bilder på den här bloggen. för i verkliga livet är den här salladen inte grön-svart. den är en eh explosion av färg.

för middag för en:

1 burk tonfisk (delfinsäker)
1 näve haricot verts
1 näve stora vita bönor
1 ägg (jag tog ekologiskt idag, det är skillnad på smak faktiskt, även om det låter snobbigt)
1 sardellfilé
1 shalottenlök alt salladslök
en näve cocktailtomater (jag tog blandade gula och röda för det blev finast)
1 näve oliver (snåla inte på olivkvalitén. ta kalamata eller motsvarande, annars smakar det bara burk och det vet du)
olivolja
dijonsenap
vitvinsvinäger
flingsalt
nymald svartpeppar
1 citron

koka ägget. inte hårt, inte löst, utan medium. om du har en iphone: använd kalles äggklocka-appen, den är seriöst suverän. koka upp vatten och salt i en annan kastrull, lägg i haricot vertsen (frysta eller färska) när vattnet kokar. låt koka 1-2 minuter, ta av plattan, skölj med kallt vatten. de ska ha spänst kvar.
skölj de vita bönorna om du köpt dem på burk och inte kokat själv. halvera tomaterna. strimla löken mycket tunt. hacka sardellfilén fint (försök inte smita från den, även om du tror att du inte tycker om sardeller. den känns inte, den ger bara lite sälta, sting och mening till salladen. jag lovar). blanda allt, plus tonfisk och oliver, i en skål.
gör en god och ganska mild vinaigrette och slå över. blanda runt.
lägg upp på fat med kanske lite romansallad under. klyfta ägget on top, squeeza över lite citron och krydda med nymald svartpeppar och flingsalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar