lördag 23 oktober 2010

recept 13: det godaste lammet i ditt liv (ugnsbakat fyratimmarslamm med potatismos och rotfrukter)

























jag trivs där jag bor. verkligen.
men jag skulle också vilja bo i skärholmen. seriöst. om man var lite mia törnblom skulle man kanske säga att skärholmen är mitt happyplace.
skärholmen är en helt förtjusande söderförort i stockholm och jag fattar inte att folk inte åker dit oftare. det är ju så lätt - man tar röda linjen mot norsborg, tar en fönsterplats. man spelar kanske lite doodle jump på telefonen på vägen eftersom det tar en stund att åka dit, men i bredäng stannar man upp, tittar ut och sjunger lite tyst på den här.
man kliver av i skärholmen, tar rulltrappan upp, går ut på torget och ba: åh. älskade skärholm.
man går en sväng i jättegallerian, kollar på random saker tills man blir hungrig. då köper man en kebab på gångens kebab. på gångens kebab gör dom sin egen kebabsås, som jag tror det är lite mynta i.
sedan går man till munirs livs. munirs livs alltså. världens bästa affär (fatta en affär där man säljer färsk ockra i grönsaksavdelningen lika naturligt som man säljer gurka). hos munir köper man två medelstora färska lammlägg till extrapris. hos grönsakssnubben ute på torget köper man en liten samling rotfrukter. vitt vin har man hemma och man börjar förstå att man kommer att laga fyratimmarslamm till middag ikväll. för första gången.
att det skulle bli bland det godaste man har ätit sedan man började laga mat på allvar, det visste man däremot inte. att testpubliken skulle utbrista: "det här hade självaste leif mannerström ätit med gusto", det visste man inte heller.

och du - jag lagade min i lergryta. lergrytan är fanimej sjuttitalets bäst bevarade fornminne. mat blir suveränt i lergryta alltså. har du ingen, ta en helt vanlig gryta som tål ugn.

för tre normalhungriga behövs:
  • 2 ganska stora lammlägg
  • 1 palsternacka
  • 1 stor gul lök
  • 5 vitlöksklyftor
  • tre morötter
  • 1 flaska vitt vin
  • 2 buljongtärningar av valfri sort
  • färsk rosmarin
  • färsk bladpersilja
  • 4 lagerblad
  • peppar
potatismos:
  • potatis
  • smör
  • mjölk
  • salt och peppar
okej. först: det är viktigt att den här rätten görs med lite love. love och tid är hela hemligheten.

skala rotfrukterna, löken och vitlöksklyftorna. skär morot och palsternacka i trivsamma stavar, skiva löken och krossa vitlöksklyftorna med knivens bredsida. lägg allt i botten på grytan (är det en lergryta har du förstås låtit den ligga i blöt nån halvtimme först).
salta och peppra lammläggen generöst. bryn dem i olivolja i stekpanna. placera dem konstfullt (skoja) ovanpå rotsakerna i grytan. stick ned lagerblad lite här och var, liksom hela knippen rosmarin och persilja, med stjälkar och allt. det sitter jättemycket smak i stammar och stjälkar och de har ett jobb att göra i grytan.
häll så vin över alltihop. kanske vill du ha ett glas själv, ta det då. kanske har du en kompis där eller nån du är kär i, den kan ju också få ett glas för att undvika konstig stämning. det är inte så noga med mängden i grytan nämligen: vinet ska inte helt täcka lammet, men lite lagom simmigt ska det vara. jag skulle säga lite mer än en halv flaska i grytan.

och så - in i ugnen. alltså grytan. jag har sagt det förr - jag har gasugn så jag kan inte riktigt säga hur många grader. varmt men inte det varmaste. 200 grader i elugn kanske (lergryta ställs alltid in i kall ugn. oklart om en lergryta nånsin har spruckit, men skräcken inför att den ska göra det är allmänt utbredd).
när lammet, vinet och grönsakerna är i ugnen är det fri tid i ungefär fyra timmar. det enda du behöver göra är att titta till då och då, späda med vätska om det verkar torrt och så. efter två timmar ska du slänga i buljongtärningarna också. egentligen gör man ju liksom en egen buljong i och med hela koket, men tärningarna hjälper till att kicka loss det lite.

efter fyra timmar bör köttet på lammet vara så mört att det släpper från benen och bara faller sönder när du petar på det med en gaffel. lyft läggen ur grytan, lossa köttet från benen, lägg i en skål och håll varmt.
placera en sil över en kastrull och sila ned vätskan. lyft bort och kasta lagerblad, persilja och rosmarin ur det som är kvar i silen, de har gjort sitt jobb nu. dessutom är du tacksam för att du lämnade stjälkarna kvar, det går lättare att fiska upp dem då.
reflektera en stund över vad otroligt bra det är, det som du har silat ned i kastrullen. tänk en minut på att du har slowcookat värsta bästa. när du tänkt klart - sätt kastrullen med skyn att reducera medan du kokar potatisen och gör potatismoset. gör moset ganska fast, inte för mycket mjölk. det ska ha lite stuns och gärna ha klumpar.
när moset är klart, lägg upp det i en halvdjup tallrik. lägg lammkött och rotfrukter vid sidan och ös över fyra-fem matskedar av den reducerade skyn över alltihop.

på riktigt, när jag lagade det här dog jag av lycka. för det här mina vänner, det här är proper, proper cooking.


4 kommentarer:

  1. Nu har jag lagat och ätit ert goda lamm. Ljuvligt. Tack för det.

    SvaraRadera
  2. Andra gången jag lagar denna underbara rätt! Den här gången kokade jag sju läggar...ska ätas imorgon!

    SvaraRadera