måndag 11 oktober 2010

recept 11: lammbolognese med trattkantareller och fetaost.
























åh, hej, det var ett tag sen, nästan en hel månad.

robin har börjat plugga foto på en konstig ö utanför bålsta. det verkar ta väldigt mycket tid i anspråk och det är inte så ofta han har tid med matbilder i hemmiljö numera. istället lär han sig av pieter ten hoopen och andra superstars hur man tar suddskakiga world press photo-vinnande bilder.

i fredags hade han ändå tillfälligt rymt från ön, robin alltså, och vi stod i baren på hotell malmen i stockholm. det var jättetrevligt, vi snicksnackade och var glada, och plötsligt ramlade dom in en efter en: jobbarkompisarna från jobbet han sa upp sig från för att satsa på fotograferingen. alla var glada. alla kramades. alla klappade robin om kinderna och sa att de saknade honom.

men bäst av alla var emil linnell. han lutade sig mot mej där i fredagsnatten och deklarerade långsamt: paltkomastockholm får inte dö.
åh emil linnell, sa jag, läser du paltkoma? guva kul.
ja, sa emil linnell, det gör jag och nu är jag orolig för paltkomastockholm.
vadå, sa jag, hurdå?
robin har flyttat och ni uppdaterar aldrig. paltkomastockholm får inte dö, upprepade emil linnell och lade till: jag hoppar själv in vikarierar om det krävs.

det var sparken vi behövde. under hösten kör vi oförtrutet på, om inte med emil linnell som vikarie, så med mina dassiga mobilbilder. när robin fotar vår mat är det som en bonus, okej?
ska vi säga så och fira med en lammbolognese?

för två jättehungriga eller tre vanligt behöver du:
lammfärs, ett vanligt paket
en palsternacka, en lagom stor
morötter, två små
gula lökar, två normalstora
vitlök, så mycket du vill ha, jag tar alltid tre-fyra klyftor
passerad tomat, en burk
rödvin om du har, en liten skvätt
oxfond/köttbuljong. så mycket du tycker. två tärningar, två matskedar. ta grönsaksbuljong om du gillar det bättre.
två bonnanävar trattkantareller
ett paket fetaost
peppar
salt
färsk rosmarin
en nypa socker

om svampen har plockats i bergslagsskogarna, torkats och hängts i snitsiga girlander i köket (skryt) - lägg den i blöt i vatten i en skål. om du är en helt normal person och har köpt din svamp i affären eller på hötorget, fräs loss den i lite smör. lägg åt sidan.
hacka palsternacka, morot, lök och vitlök i lämpliga bitar. jag brukar hacka ganska smått. fräs i panna eller kastrull i olivolja tills allt är glansigt.
lägg i lammfärsen, fräs runt. knipsa av tre rediga rosmarinkvistar, lägg i dem hela och låt dem fräsa med. skvätt i en liten slurk rödvin, puttra en minut.
häll på passerade tomater, fond/buljong. peppra med nymalen svartpeppar, salta, sockra. om du har låtit torkad svamp blötas upp i vatten, häll i både svampen plus dess vatten. om inte, häll i den frästa svampen plus lite vanligt vatten.
nu kommer trickset - se till att såsen är riktigt vätskig. lägg på ett lock, se till att det kokar på rätt bra. ta ett glas vin och luta dig tillbaka. låt såsen koka minst en timme, men lyft på locket och späd med vatten eller krydda då och då. när såsen har kokat ned och reducerats ett par gånger, och du har tvingats fylla på med mer vätska, är den klar. dra av den från värmen och låt stå tio minuter ungefär, så den simmar ihop sig.
servera med lång pasta och smulad fetaost, och konstatera att mat gör sig bättre i munnen än på en iphone-bild.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar