onsdag 20 oktober 2010

Recept 12: Morotssoppa med apelsin och ingefära

























jag har kommit in i ett skov där all mat blir gul eller röd. det hjälps inte hur jag planerar, allt som inte är regelrätt spenatsoppa blir på riktigt gult eller rött.
"jaha lilla soppa", säger jag till mig själv, "värst vad du blev gul".

men huvudsaken är att inte allt blir brunt. brun mat är plöh och ska bara läsas om. som till exempel här.

iallafall, värsta bästa snygga soppan för tre hungriga:

  • 1 kg morötter
  • 1 jättestor gul lök eller två lagom
  • hönsbuljong eller grönsaks, helst båda
  • matlagningsgrädde, vispgrädde, whatever
  • 1 apelsin
  • 1 tumstor bit färsk ingefära
  • timjan, torkad
  • olivolja
  • bacon
  • nåt lite grönt, kanske persilja
  • salt och peppar
å, det är så lätt, så lätt. skala morötterna och löken, skär i inte jättestora bitar. fräs en liten stund i olivolja i en stor kastrull tillsammans med nån matsked timjan, fräs fräs.
häll i vatten, åh jag vet verkligen inte hur mycket, det är jättesvårt. börja med lite mer än en och en halv liter så kan du späda sen. i med tre buljongtärningar och låt koka upp.
koka tills morötterna är alldeles helt mjuka. plocka fram din lilla mixerstav och mixa slätt och fint. häll i så mycket grädde du vill ha.
för tjockt? späd med mer vatten eller grädde. för smaklöst? krydda en gång till men var lite försiktig, smaken ska vara len och subtilt morotig.
koka upp igen.
pressa i saften av en hel apelsin och en pigg matsked av den rivna färska ingefäran, eller efter eget huvud.
servera med knaperstekt bacon och lite av det där gröna, vad det än må vara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar