söndag 16 maj 2010

recept 2: en ärtsoppa. en grön.




träningsvärken är borta och ja, det tog ungefär fem dagar.

grön ärtsoppa heter creme nignon på fräsig finfranska. fram till ungefär igår trodde jag att det hette creme mignon, och har ägnat mycket tid åt att fundera över varför creme mignon heter samma sak som filé mignon. jag såg inte nåt samband kan man säga.
men nu kan jag alltså släppa det, och nöja mig med att berätta att grön ärtsoppa är godare än du tror, och att det tar två sekunder att göra. på riktigt två sekunder.
men om man inte har en stavmixer eller vanlig mixer har jag faktiskt ingen aning om hur man gör.

du behöver för tre hungriga eller fyra lite hungriga:
* en påse frysta gröna ärtor
* en stor gul lök
* två, tre hönsbuljongtärningar
* kanske tre-fyra dl matlagningsgrädde
* dijonsenap
* vitpeppar, lite svartpeppar
* kanske bacon om man vill, att toppa med. vi hade det. vi hade även fetaost men såhär i efterhand kanske det är bättre utan osten. man gör som man vill.

och så skalar man och hackar löken (i stora bitar för allt ska ändå mixas sen), och fräser den glansig i lite olivolja i en stor kastrull. i med de frysta ärtorna, hela påsen, och rör runt. dom tinar på ett vips. häll på så mycket vatten att det precis täcker ärtorna och löken, lägg i buljongtärningarna och nån lagom klick dijonsenap och koka upp. koka tre minuter eller till buljongtärningarna löst upp sej.
mixa alltihop alldeles slätt. späd med grädde till önskad konsistens. det är skitsvårt att säga hur mycket, du får prova dej fram, det beror på hur lös du vill ha den. koka upp igen. 
peppra, smaka, det är din soppa och du som bestämmer - ta i en buljongtärning till om du önskar, peppra ännu mer om du vill.

knaprig bacon på toppen, några drag med svartpepparkvarnen och allt är klart och du tänker: inte synd på så rara ärtor.



2 kommentarer:

  1. Rolig och briljant mattext och fantastiska bilder. Paltkoma går från klarhet till klarhet.
    /The pea

    SvaraRadera
  2. Soppan blev goood, Sara! kram Liv

    SvaraRadera