måndag 10 maj 2010

recept 1: en hygglig indier.



vi anser att en matblogg inte är en anständig sådan om den inte inleds med en hygglig indier. dessutom är vi nästan-indier själva. vår pappa bodde faktiskt i bombay sina sju första år i livet, så om man vill är receptet nedan en liten tribute.
fast egentligen är det så att indiskt är söndagsmat. Man är kanske lite bakis, man är lite lat, man ligger i soffan och kollar på top model slash sport osv osv. och så kommer det nån lökig wallander på fyran klockan nio vet man, och man ba: indiskt!




men testa att laga den själv den här gången istället för att pipa ned till ellora eller shanti eller vad din lokala indier nu må heta. det kanske verkar krångligt men det är skitlätt och smakar inte som köpeindiskt utan annorlunda. godare på sitt sätt. tar en timme. en halvtimme om du vill.

jag lagar indiskt skitofta, därför har jag en massa såna kryddor per automatik. Om du inte har det och inte orkar/har råd/hittar på ditt dåliga konsum, se till att du i alla fall använder spiskummin och ingefära. dom andra kryddorna kan du strunta i, men om du inte gör det blir allt så mycket roligare och så mycket bättre.



erkänn att
du är sjukt sugen på att göra en rogan josh nu.
rogan josh – indiens pasta med tomatsås.



man kan göra den med lamm eller biff. det fanns bara ap-dyrt superlamm på mitt konsum, så jag tog biff. eller okej jag tog högrev.





för fyra normalhungriga:

• ett kilo kött. nåt man gillar – nöt, lamm. men inte kyckling. kyckling har inte stake nog jämfört med övriga ingredienser

• typ en tub tomatpuré

• fyra gula lökar

• fem-sex vitlöksklyftor (ja det låter kanske mycket men det ska vara så)
• en bit färsk ingefära stor som två bonnatummar
• färsk koriander

• helt vanlig youghurt

• tre gröna chilifrukter
• två röda chilifrukter

• tre tomater

• två kanelstänger

• två msk spiskummin

• två msk torr koriander
• fyra lagerblad
• en tsk socker

• salt och peppar förstås.


(sen hade jag även i följande, för att jag hade det hemma: några kardemummakapslar, nån matsked svarta senapsfrön, en skvätt garam masala och några mortlade nejlikor. du klarar dej säkert utan, men jag rekommenderar det inte. om du har dom hemma, fräs dom med övriga torra kryddor enligt receptet nedan.)


gör såhär. för såhär gjorde jag:

häll upp ett glas vin, för att det är söndag och allt blir så mycket roligare då, och sätt din lillebrorsa att hacka tre lökar och skiva den fjärde i ringar. han får vin om han är snäll och hackar snyggt. själv tärnar du köttet i yatzytärnings-bitar. hacka vitlökarna och ingefäran och alla chilisarna i minismå bitar.



hetta upp lite smör eller olja (inte oliv, blir skumt i indiskt), och lägg i alla torra kryddor plus kanelstängerna och fräs fräs. sen i med lök, vitlök, chili, ingefära. och tomatpuré. fräs fräs, inte bränn. och i med köttet (man kan för-bryna köttet i en annan stekpanna innan om man vill. men överkurs delux) och sockret, ta en klunk vin till, salta mycket men peppra lite.
lägg i lagerbladen och häll vatten över alltihop. omöjligt att säga hur mycket, men typ så att det täcker.



sen får det puttra loss, och ju längre desto bättre, min puttrade nog i lite mer än en timme – för jag hade tid. ge den lite love och titta till den ibland, så sköter den sej själv resten av tiden. späd med mer vatten ibland om det behövs. och krydda mer, det gör jag alltid.

medan det puttrar – koka basmatiris, fast det är tråkigt och svårt med ris. stek den där fjärde, skivade, löken lagomt guldig i smör. när riset är klart och roganen smakar bra, har puttrat klart och är simmig och fin – lägg i dom färska tomaterna som du har skivat. låt dom simma runt två minuter typ.

lägg upp ris och gryta och toppa med den skivade löken, en klick yoghurt och svinmycket färsk koriander. ställ fram salt för det är aldrig tillräckligt.

och skit in naanbröd och sånt som din lokala indier providar – du lagar visserligen indiskt, men du är faktiskt inte galen.

6 kommentarer:

  1. Ameh. Är det MENINGEN att det ska vara en massa skitkostiga ringar och nycklar och bilar och skit bara för att det ska vara en hygglig indier..? Eller är det min dator som spelar spratt?

    SvaraRadera
  2. "Du lagar visserligen indiskt, men du är faktiskt inte galen." Haha, word! Jättebra text och fina bilder. Heja Paltkoma!
    /Ado

    SvaraRadera
  3. Jamen NU. Det verkar ju skitgott det där Josh Groban. Puss!

    SvaraRadera
  4. hej
    finns det någon genväg man kan ta med kryddorna? Borde det inte finnas en indisk kryddblandning nånstans?
    annars, vad hungrig jag blev!!

    SvaraRadera
  5. åh, jo, det borde det verkligen! men nån sån har jag aldrig sett. det finns visserligen påsar med färdig inskt-mix, men det är mest till korma och sånt, och blir inte samma SCHVUNG.
    mitt hetaste tips är verkligen att ändå införskaffa de där kryddorna. då har man dem, och de räcker i på riktigt hundra år. samtliga finns i vanliga mataffärer, förutom kardemummakapslarna som kan vara lite trixigare - de brukar finnas i orientaliska/asiatiska affärer.
    bli inte rädd för senapsfrön, de ligger i helt vanliga påsar i helt vanliga kryddhyllor. folk som inte lagar indiskt använder dem nämligen till att göra senap och lägga in gurka.

    SvaraRadera
  6. Provade idag, blev grymt gott! Slängde i en massa currypasta också.
    Kommer leva på det i en vecka.
    Det blir en bra vecka.
    /Madelene L

    SvaraRadera