tisdag 7 februari 2012

Recept 37: Krämig blomkålssoppa med lax
Robin har flyttat till stan igen och bilderna på Paltkoma ska få sig en rejäl uppryckning. Vi skulle börja redan igår. Recept skapades, vin inhandlades, peppen var total och stämningen var hög. Resultatet: Robin fick en hundklo i ögat, fotade med ett rinnande igensvullet öga och bilderna blev skit. Som om det gjorde gjorde nån skillnad - maten smakade som en medioker buffé på valfri Östersjöfärja.
"Man kan inte alltid lyckas", sade våra testpersoner överslätande medan de tuggade på de mindre kompatibla ingredienser som utgjorde middag.
Nåväl. Tur man har gamla lyckade recept och redigt dassiga mobilbilder i rockärmen. Jag ger er en krämig och fin liten blomkålssoppa. Enjoy, som Sofi Fahrman brukar säga.

För fyra ungefär:
2 gula lökar1 stort blomkålshuvud
Ett par potatisar
1 skvätt vitt vin kanske
Vatten
Grädde (jag tog visp)
En skvätt fond, den sort du föredrar, jag tog grönsaks
Lite timjan om du vill
Smör
Salt
Vitpeppar
Svartpeppar

Skala och grovhacka lök och potatis, dela blomkålen i bitar. Fräs allt i smör en liten stund. I med timjan, fräs lite till. Inget ska ta färg, bara fräsa loss lite. Slå på vinet och låt det koka in nån minut. I med en nypa vitpeppar, grädde, fond och ca 5 dl vatten. Koka tills grönsakerna är mjuka, en kvart, tjugo minuter. Mixa soppan med stavmixer så den blir slät och len och fin på alla vis. Kör den genom en trådsil om du vill vara extra special, men det behövs inte egentligen. Späd med mer vätska om soppan är för tjock.
Några svartpepparkvarn-drag över sopptallriken och lite rökt lax i. Klart. Lätt. Gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar