måndag 2 januari 2012

Recept 36: Biffwok med ostronsås, koriander och citronkräm




















Det här hade kunnat bli ett inlägg om knivmusslor och hur jag och Robin blev jätteosams på Ica Liljeholmen på nyårsdagen. Istället blir det resultatet av knivmusslebråket, nämligen en thaiinspirerad biffwok. Och tur var väl det - även om knivmusslor är en av guds gåvor till mänskligheten - för det blev så himla bra att testpersonerna knapp fick fram orden.

Och jo, vi hade ätit pizza innan. Men den tog vi till lunch.

För kanske fyra.
*Nåt fint kött, vi tog rostas
*1 kruka färsk koriander
*1 kruka thaibasilika (om det finns, annars bara strunta i)
*2 stora buntar pak choi (går bra med annan mild kål om det finns, mangold funkar jättebra)
*Färsk ingefära, stor som en barnanäve
*3 röda chilifrukter
*1 vanlig grön chilifrukt
*2 citrongräs
*1 citron
*1 lime
*1 bunt broccoli
*1 ask sockerärtor
*1 flaska asiatisk ostronsås
*Fisksås
*6 stora vitlöksklyftor
*1 liten burk creme fraiche
*Vanlig hederlig matolja

Tärna köttet och fräs det i olja, salta, upp ur woken, ställ åt sidan (bäst förstås i hederlig tunn jättewok, men den som inte har nån kan såklart bara vara vanlig med stekpanna eller gryta. Men kom ihåg att fräsa allt varmt och snabbt).
Hacka alla chilisarna ganska fint. Styrkan anpassar du själv - vill du ha ej så starkt? Ta bort kärnorna och innerväggarna, det är där det mesta av styrkan sitter. Glöm dock ej att inte gulla med katter, hundar eller småbarn alltför närgånget med dina nyss chilihanterande fingrar. Obekväma situationer kan uppstå då.
Iallafall, hacka chilin som sagt. Skala ingefäran och hacka den med, liksom vitlöken och nedre delen av citrongräsen som du först bankat lite på med baksidan av kniven. Häll upp detta i skål, som tv-kockarna gör (alltså, behöver du såklart inte göra, men det är KUL med lite organiserad matlagning). Hacka broccoli, sockerärtor och pak choi mycket grovt.
Hetta upp woken igen med olja, fräs chili/ingefära/vitlök ett par minuter. I med de thaibasilikan och de gröna grönsakerna, svoosch svosch, hög värme. Så tillbaka med köttet i woken, fräs runt, i med en, nej två, rejäla skvättar fisksås. Mer än du tror alltså. Nu ska ostronsåsen i, hela flaskan (liten flaska alltså), låt allt bli varmt.
Servera med ris, hackad koriander, en limeklyfta och en sås på creme fraiche, salt och en pressad citron.
Och en kall öl helst.

1 kommentar:

  1. ååååå hur lyckligt lottad är man inte - man får alltsom oftast ingå i Paltkomas testpanel !! Biffwoken och torskryggen, TOPP TVÅ !

    SvaraRadera