torsdag 29 september 2011

Recept 29: Världens bästa auberginegratäng
























Idag har Paltkoma inte så mycket att säga, förutom att aubergine kan vara den snyggaste grönsak som finns. Seriöst - formen?! Färgen?! Sanlös.
I gratängen får den sällskap av zucchini, potatis, lök och vin. Ganska snygg till form och färg den med.

För en helt vanlig gratäng:

* 3 stora bakpotatisar
* 1 stor zucchini
* 1-2 aubergine
* 3 stora gula lökar
* en skvätt vitt vin
* Ett par deciliter hönsbuljong eller fond
* Timjan
* God stark ost (och lite fetaost om man vill)

Och åh, det är så LÄTT att göra. Sätt på ugn, gör buljong (kraftig), skala lök och potatisar. Skiva dem plus aubergine och zucchini i centimetertjocka skivor. Varva i ugnsform med timjan, häll på buljong och vitt vin. Täck med riven ost (och blandad med fetaost om man vill), svosch in i ugn och kör tills det är mjukt och klart och guldigt bubbligt på ytan.
Min blev kanske nååågot vätskig, men det är bara att hälla av efter gräddning om man tycker det blir för mycket. Å andra sidan blev den fullkomligen perfekt dagen efter.
Per-freakin-fekt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar