måndag 26 september 2011

Recept 28: Baconlindad torskrygg med persiljeslungade morötter
























(Jag förstår att ni knappt ens ser vad bilden föreställer. Men i verkligheten är det en väldigt stilig torsk, med dess fluffiga mos och gyllene carrots. Ni får välan ha lite fantasi.)

Strax utanför Örebro ligger stormarknaden Wessels. Eller numera heter den Coop Forum, men den hette Wessels i hela min barndom så det ska den fortsätta göra livet ut.
Den var ett vinnande koncept när det begav sig. På åttitalet. Hela familjen packade in sig i bilen för att åka de tre milen mellan Nora och Örebro för att Wesselshandla och det var höjden av kul. Man åt köttbullar i restaurangen och hade egen liten kundvagn och drömde om att få sova över på möbelavdelningen. En gång kom man bort och blev efterlyst i högtalarna. På parkeringen fanns det roliga gupp och varenda farsa i Nora och Lindesberg har tvingats köra fort över de där guppen med barnaskocken skanderande "FORTARE, FOOORTAREEE" från baksätet.

Anyhow. I fredags stannade vi till på Wessels på väg till Bergslagsmamman för att köpa lyxig överraskningsmiddag. Nåt med fisk skulle det bli, för jag hade lagat torskrygg för första gången i mitt liv helgen innan och rivit ned applåd-åskor av sällan skådat slag.
Så jag tänkte: fresh fish, och tågade glatt in på gigantiska Wessels.
Inte en fisk så långt ögat nådde. På direkt fråga var fisken möjligtvis fanns i denna gigantiska MATAFFÄR pekade en trött Wesselsanställd på "fiskdisken". Där fanns matjesillburkar och en sorglig samling rökt lax. That's it.
Och nu har du läst en alldeles för lång historia om hur min barndoms deluxaffär föll platt till marken snabbare än någon hann säga spätta.

Över till receptet.
Jag vet att torskrygg är svindyrt. Men snälla, testa att göra det här receptet en gång åtminstone. det blir nån hundring per redig bit per person men man kan laga det as-sällan.
Morotsreceptet är min mammas. Fenomenalt tillbehör till nästan exakt allt.
Och gör ett riktigt krämigt potatismos till. Klart bäst till just den här rätten.

För två:
Fisk:
* Två ganska stora bitar torskrygg. Fråga i fiskdisken och säg att det är till två hyfsat hungriga.
* Ett paket bacon
* 1 dl salt (till rimningslag)
* 5 dl vatten
* Svartpeppar

Morötter:
* Ja, well, morötter
* en kruka persilja
* Ett gäng vitlöksklyftor
* En skvätt vitt vin om du har
* Flingsalt

Börja med att blanda salt och vatten i en skål. Lägg i torsken och låt den ligga i lagen minst en halvtimme i kylen. Det blir en slags speedad rimningsprocess som gör fisken liksom fastare och tightare och bättre.
Under tiden: koka potatis och gör ett deluxkrämigt potatismos och våga inte snåla på smör och mjölk och vitpeppar - ska det va så ska det va.
Skala morötterna, dela dem i stavar, typ åtta stavar av en normalstor morot. fräs i olivolja och lite smör som hastigast, pressa ned vitlöken, skvätt över vinet och puttra kanske två minuter - de ska ha mycket knaprig stuns kvar. Strössla väldigt mycket finhackad persilja över och salta, och häll över bums i en skål så dom inte saggar till sig i pannan.
Ut med fisken, upp ur lagen, klappa den hyfsat torr med hushållspapper. Linda bacon runt, fräs i normalhet stekpanna till baconet blir lite knapert. Efterstek i ugn. Superbra om du har termometer - om fisken har en innertemperatur på 45 grader ungefär.

Och så äter du och dör gourmetdöden. Men inte om du har handlat på Wessels.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar