torsdag 1 september 2011

recept 27: frittata med chorizo-sallad och vårlök
























Det här med folk som inte gillar ägg. Problematiskt. Allergiker är en sak, men de som... bara inte gillar? Som går miste om så mycket? Man inser att ägg vid närmare eftertanke finns i allt gott- omeletter, pajer, puddingar, pannkakor, sockerkakor, tonfisksallader, på falukorv- och äggmackor. Och gud, eggs benedicte. Och i hollandaise. Och i en krämig äggröra med lite gräslök till frukost. Osv osv.

Har du en ägghatare i din närhet? Vinn striden med den här rätten.

För två personer och en matlåda:

Frittata:
8 stora ekologiska ägg
en skvätt röd mjölk/grädde
1 stor röd paprika eller 2 små
1 vanlig gul lök
2 vitlöksklyftor
5-6 normalstora potatisar
färsk timjan

sallad:
1 paket bättre, tunnskivad chorizo med hög kötthalt
1 knippe vårlök (salladslök)
1 stor citron
olivolja
vitvinsvinäger
1 ask ruccola
1 ask fina körsbärstomater

Och såkart flingsalt och nymald svartpeppar

Gör såhär: knäck äggen i en skål, häll i en skvätt grädde eller mjölk, salta och peppra och vispa runt lite lätt med en gaffel. Skrubba potatisarna och skiva dem i halvcentimetertjocka skivor. Strimla paprikan grovt och skiva lök och vitlök.
Råstek potatisen, paprikan och löken i olivolja på svag värme i stekpanna, tills de är nästan mjuka. Strössla över timjan efter smak, salta och peppra lite.
Häll blandningen i en smord ugnsfast form. Jag brukar ta en modell stor för jag gillar när frittatan är tunn, men det är ju en smaksak. Häll äggblandningen över, så det täcker. Mickla runt lite så äggstanningen når botten och sveper om grönsakerna på ett trevligt vis.
Grädda i ugn på medelvärme (ovs ej för varmt, då bränns det i botten), tills äggstanningen är gyllenbrun.
Sno ihop salladen medan frittatan är i ugnen: blanda chorizon med kvartade körsbärstomater och ruccola. bland en frisk och bitig dressing av vinäger, olja och ganska mycket citron, salt och peppar och svischa över. Skiva vårlöken superdupertunt och toppa salladen med den.
that's eggs for you.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar