måndag 28 mars 2011

recept 19: zucchinisoppa. oändligt mycket godare än man tror.
























var hos mamma en helg. en jättefin helg i höstas. hon gjorde den här fantastiska soppan. man tror inte att det smakar nåt när man läser receptet, men det gör den, den smakar krämigt, subtilt, zucchinigt.
och vi gjorde avocadohalvor såklart. och drack vin. och hunden låg på ens fötter och i kakelugnen sprakade det.
här får ni vår fina mammas recept på soppan. avocadosarna vet ni säkert hur man gör.
























såsom varande mamma till paltkomasyskonen har jag fått den stora äran att vara den första gästkocken på denna förträffliga matblogg . tro nu inte att den matlagningskonst som uppvisas av syskonen härstammar från mig, tvärtom, när det krisar i köket härhemma ringer jag allt som oftast i panik till sara och ropar "hur göör man?!"
men nu är det ändå min tur. jag har att välja mellan ett antal rätter som går under beteckningen "mammamat", och jag fastnar för en soppa. en soppa som har ett tråkigt namn och ett tråkigt utseende men som smakar näst intill fantastiskt ! jag har förstått att på paltkoma duttar man inte med mått och sådant, inga deciliter och teskedar, så nu blir det fritt fall.
inhandla ett par squash eller zucchini (ca ett kilo), två eller kanske tre gula lökar och lite vispgrädde eller creme fraiche. resten av ingredienserna har du säkert hemma. Börja med att skala sqashen lite slarvigt, en del skal får vara kvar. dela dem på längden och gröp ur dom små vita kärnorna - det är inte jättenoga. skär i bitar. skala och hacka löken och fräs den i olja i en stor kastrull. lägg i sqashen. vill man vara extra piffig sparar man några strimlor till garnering. slå på ca en liter vatten (till två-tre pers) med tre buljongtärningar i (buljongen ska vara lite svag). på med lock och låt koka i typ tjugo minuter. då ska det hela vara lite mosigt och squashsoppan börjar ta form. salta och strö i lite timjan om du har (jag har oftast inte). fram med stavmixern, detta oumbärliga redskap, och mixa tills allt är slätt och fint. i med ca en dl grädde eller creme fraiche.
soppan har nu antagit en inte helt tilltalande gul-grön-beige färg och behöver pimpas med rikligt med hackad persilja eller i nödfall lite gräslök och dom eventuellt sparade strimlorna. kolla kryddningen - kanske behövs mer salt och varför inte lite örtsalt. en sista upphettning och sen AH!
den som inte har svängt ihop ett eget brytbröd kan med fördel servera köpe-painriche med vitlöks- eller persiljesmör som varit i ugnen en kort stund i hög värme.

tack för mej! om jag återkommer blir det nog med biff a la lindström. eller kanske med mina julköttbullar med indisk touch!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar