onsdag 9 mars 2011

recept 18: kyckling med chili och koriander























puh, det har varit lite mycket. jag har jobbat med melodifestivalen och därför tvingats att flyga till malmö. och tvingats ta flyget hem igen. jag har fan inte hämtat mig än - jag hatar att flyga så mycket att du fattar inte.
det började när jag skulle flyga till thailand för att hälsa på en kille en gång för tusen år sen. det gjorde jag och det gick bra, alltså själva ditflyget och påhälset. men jag skulle också flyga hem mol allena, och drog på mig en matförgiftning. eventuellt var det med flit i ett försök att få slippa flyga, det är något oklart.
jag bölade mig till sjukhus, ynkade mig, ("jag ser DUBBELT", "jag kan inte gåååå") fick konstiga piller, satt på flygplatsen och såg sommarovädret glida in över bangkoks skyline komplett med blixtar och dunder. och biljetten kunde man inte boka om. eller om han killen eventuellt bara sa det för att det eh verkligen var dags för mig att åka hem. också oklart.
och jag flög i åtta timmar i blixt och skak och dunder, men thaidrugs i magen och bredvid en jättetjock gubbe från holland som drack whiskey och sålde rullstolar for a living.
när jag kom hem till lund var det en alldeles jättevacker septemberdag. och jag knäppte på tv:n, sjönk ned i soffan, och såg plan nummer två flyga in i world trade center.
häromdagen kollade jag på nåt jamie-program på tv. jag provade hans kyckling. ungefär såhär blev min version:

kyckling:

1 hel kyckling
1 stor röd paprika
1 stor gul paprika
lite färsk timjan kanske
salt
peppar


chilisås:
1 stor rödlök
5 vitlöksklyftor
1-2 piri-piris
1 habanero
1 vanlig färsk chilifrukt, röd eller grön
vitvinsvinäger
worchestershiresås
1 kruka färsk basilika
1 kruka färsk koriander
2-3 citroner


gör såhär:
sätt på ugnen. dela kycklingen, lägg i en form. dela paprikorna i tjusiga bitar och lägg bredvid och runt. salta, peppra, ringla lite olivolja över och strössla lite timjan.
skala och grovhacka rödlöken och lägg den i mixer (eller plastbunke om du har mixerstav, som jag) tillsammans med de skalade vitlöksklyftorna. ta ur kärnorna ur chilifrukten, skär av alla stjälkar på piri-piri och habanero, och lägg i mixern tillsammans med skal från en citron, en halv deciliter vitvinsvinäger kanske, 2-3 matskedar worcestershiresås, saften från citronerna, basilikan och några nypor salt och peppar. mixa alltihop slätt. som vanligt - smaka, det behövs säkert mer av någonting.
häll såsen över kycklingen och kör i ugn tills fågeln är klar. jag gjorde sötpotatissallad till men vet du, den kombon var ärligt talat sådär. med ris blir det förmodligen ännu mer fantastiskt.


1 kommentar: