onsdag 9 februari 2011

recept 15: chevregratäng

















sommaren 2009 hängde paltkoma ganska mycket på trädgården. det är en klubb under en bro i stockholm. det var nånstans den där sommaren som promoe bestämde sig för att släppa den mest enerverande låten någonsin. nån dj på trädgården bestämde sig samtidigt för att nöta in samma låt hela juli, och vi sjöng den där refrängen exakt hela sommaren. orka stå emot, tänkte vi. och då är ändå det bästa med den där låten att den inte är en låt av sean banan.


hursomhelst, paltkoma hatälskar svennigt. potatisgratäng är supersvennigt. vi har svennat av den med lite chevre och vi lovar, det blir godare än du tror.

för fyra kanske:
1 kg potatis
1,5 stor tetra grädde (vi tog visp såklart. satsa lite, det blir absolut godast med visp)
2 stora gula lökar
1 rejäl, ganska jättestor, chevrerulle med kanter
2 dl prästost
salt och svartpeppar
lite fond, kyckling om du inte är vegetarian, annars grönsaks

skala potatis och lök och skiva båda. fräs i en stor kastrull i lite olivolja. íbland har jag slantat i nån morot också, blir fint.
häll på grädde och fond, det ska vara så det täcker ungefär, och puttra i 10 minuter. salta och peppra. smula i chevren, rör om och häll över i en ugnsfast form. strössla prästost ovanpå som ett täcke och grädda i ugnen tills potatisen är mjuk och osten bubblar på ett gyllenbrunt vis. kanske 220 grader i 45 minuter?
låt dig inte luras om den här gratängen verkar tråkig. det är den inte. den är gräddig, getostig, subtil och god. på bilden syns den bara lite i bakgrunden men rent visuellt är den ändå bara en helt vanlig gratäng. robin tyckte uppenbarligen att tillbehören skulle vara i fokus - pepprig ruccola, vitvinsindränkta rödlökar i foliepaket och grillad oxe. det kan jag förstå, för både folieknyten och kött lades på grillen en mörk, snöig kväll i december. den allra sista, närmare bestämt. och det var alldeles magiskt.
vintergrilla folks, vintergrilla is the shit.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar