fredag 29 juni 2012

Recept 45: Matjessill med krossad färskpotatis och fänkålsbrynt smör























Här kommer ett rim: Allt jag vill är att äta sill. Slut på rim.
Sill är det bästa som finns - sommar, höst, vinter och vår. Punkt. Här är ett fullkomligen förtjusande recept som lagades ungefärligen såhär på TV 4:s "Mitt kök" härom morgonen. Jag härmade och ger mig själv fem plus för härmeriet.

För 2:
1 burk matjessill
4 ägg (helst ekologiska)
1 fänkålsstånd
En stor klick riktigt smör
Ett knippe gräslök
Ett litet gäng färskpotatisar
Ett knippe vårlök
Kesella/gräddfil

Och åh, det är så lätt! Skrubba och koka potatisen. Koka vårlöken i samma kastrull tills den är genomkokt men har stuns kvar. Koka äggen, ganska löskokt. Skär bort roten från fänkålen, kasta den, hacka resten fint. Fräs fänkålshacket i en stor klick smör, låt det fräsa loss tills smöret är brynt.
Lägg potatisen på tallrikarna, krossa dem lite lagom med en gaffel. Lägg de två äggen närmast, dela dem så att gulan rinner ut över potatisen på ett trevligt sätt. Därefter: sillen läggs på äggen och potatisen, de kokta lökarna placeras konstfullt på sidan, gräslök klipps över och kesellan klickas på.
Till sist: ringla det brynta fänkålssmöret över härligheten och utbrist: "Voi-fuckin-la".

1 kommentar: