tisdag 15 maj 2012

Recept 43: Kycklingbiffar med glasnudlar och mangoThis just in: uppdaterad och korrad version. Jag hade skrivit "rocker" istället för "socker". Övervägde att låta det stå kvar, men ändrade av hänsyn till alla rockers.
Inte vill de vara i en kycklingbiff.

En del människor är konstiga alltså. Vill inte äta varm mat på sommaren. När folk säger så brukar jag tänka på en tallrik skållhet massaman som jag åt i 36-gradig värme på Railey Beach i höstas. Bland det godaste jag ätit.
Aja. Idag är det jävla varmt ute och ni får som ni vill! Här kommer en sval liten anrättning.

Köp:

50o g benfri kyckling (Körs i helst mixer, annars finhacka fint fint. Detta alternativ blir klart bäst, men krisar det kan du ta kycklingfärs)
2-4 röda chilis beroende på hur tuff du är
4-5 vitlöksklyftor
1 ägg
Sesamfrön
Glasnudlar
2 lime
Fisksås
Sesamolja (överkurs)
Sockerärtor
Mango (det är ett Hades att hitta ätmogen, jag vet)
Ett knippe salladslök
1 kruka koriander
En gnutta socker (rå eller strö eller farin, inte så noga)
Matolja
Salt
Peppar

Mixa kycklingen. Vänd ner 2 finhackade chilis, 1 salladslök, 2-3 vitlöksklyftor och en näve koriander och mixa lite till. Salta, peppra, vänd ned ägget och forma biffarna som du vill ha dem. Panera i sesamfrön och ställ åt sidan.
Laga glasnudlarna som det står på paketet (dvs koka upp lite vatten) och gör under tiden dressingen: ta bort kärnorna och innerväggarna från de kvarvarande chilisarna och finhacka dem deluxe-fint. Blanda dem med olja (sesam om du har, annats matolja),fisksås, limesaft, pressad vitlök och en gnutta socker.
Blanda nudlarna med dressingen när de är klara, lägg till ännu mer av någon dressingingrediens om du tycker att det saknas lite umpf - jag brukar nästan alltid lägga till mer lime och fisksås. Blanda med strimlade sockerärtor, mango i bitar och skivad salladslök och ännu mer koriander om du är en korianderlover.
Stek biffarna på hyfsat låg värme (man vill inte bränna sesamfröna och samtidigt är det asviktigt med genomstekt). Ät och var glad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar