måndag 30 april 2012

Recept 42: Sallad med lax, grapefrukt och getost
























När jag i min ungdom pluggade i Lund förde jag en ständig, aldrig sinande men tyst kamp mot studentlivet. Alltså studentlivet med q. Rak i ryggen kämpade jag mig igenom gasquer och sittningar önskandes att det bara kunde få heta... "middag". Jag vägrade bo i korridor, jag gick på bal och vägrade kalla folk för "novisher". Så här i efterhand kan man ju tycka att jag kunde ha slappnat av lite. Njutit av alla köttbitar med tillhörande svampsås.

Hursomhelst, här är en vårig liten sallad. Glad Valborg!

För en:
1 bit laxfilé
1 litet stycke getost (den som är som feta, fast inte är feta, utan get)
1 grapefrukt (blod eller vanlig)
1/2 rödlök
1 liten bit gurka
1 morot
1 näve riktigt bra oliver (jag tjatar ju jämt om Fontanta)
1 citron
Valfri sallad, gärna en mix av olika sorter, lite spenat och ru8ccola och sådär
Flingsalt
Olivolja
Vinäger
Svartpeppar

Den långa beskrivningen:
Skölj salladen, lägg upp på fat. Använd mandolin (eller skiva tunt tunt vid avsaknad av mandolin) och skiva hyveltunna skivor av morot, lök och gurka. Lägg på salladen lite fint och strössla oliverna över. Filéa grapefrukten (skär klyftor mellan frukthinnorna. Eller herregud, bara skär vanliga bitar om du vill) och fördela över. Smula över getosten. Blanda en mild men ändå lite pigg dressing av olja, vinäger och citron. Stek laxen som du vill ha den (jag föredrar nästan rå), salta, peppra och skär upp i snitsiga skivor. Fördela över salladen, ringla dressing över och kanske lite flingsalt.

Den korta beskrivningen:
Blanda allt. Ät.

2 kommentarer:

  1. Ska provlagga detta, låter smaskigt! Till får det bli åretsrosé en Les Lauzeraies Tavel 2011

    MVH / Patrik Sommelier

    SvaraRadera