lördag 21 augusti 2010

recept 9: finans-falu (=dödstöntigt namn på oslagbar, billig korvgryta)

















alla får påsar, och alla kan vara panka. även paltkoma. tur att falukorv finns, och att vi vet hur man snitsar ihop en soppig gryta med klass. med lite pimpning ser den riktigt representabel ut trots att man inte har betalat nåt knappt. 

du behöver, för fyra hungriga:
  • en falukorv, nån god sort med hög kötthalt
  • en gul lök
  • tre vitlöksklyftor
  • ett stånd färsk fänkål
  • potatis
  • paprikor, typ en röd och en gul
  • tomatpuré
  • citron
  • mejram
  • färsk basilika
  • hönsbuljong
  • nån god vinäger/alt vitt vin
  • crème fraiche
  • fetaost
  • salt och svartpeppar
  • en nypa socker
och förresten, se det här receptet som en liten fingervisning i all välmening. med de här ingredienserna hemma kan man bygga vilken kanonmåltid som helst. kanske har du inte falukorv, men kyckling eller chorizo, jamen ta det då istället. kanske har du inga paprikor men zucchinis och salladslök, jamen tat! och du har inte mejram med du har basilika eller oregano - inga problem (fast mejram blir godast)!

skär korven och grönsakerna i lagoma bitar. hacka vitlöken. fräs fräs i olivolja och pudra över en duktig näve mejram och klicka i några matskedar tomatpuré. fräs lite till tills det luktar mm, skvätt då i lite vin (ett glas kanske, men ta en klunk själv först). häll på vatten i lagom sopp-mängd, tillsätt två-tre buljongtärningar av en sort du gillar. paltkoma är suckers för hönsbuljong, men dina buljongböjelser kan ju ligga åt andra hållet.

koka tills potatisen är mjuk. krydda med salt och peppar, en nypa socker och kanske behövs det mer buljong. smaka och känn efter.

servera med en klick fetaost-kräm (du har ju rört ihop feta och créme fraiche) och strimlad basilika.
klart å betart! som vi säger i bergslagen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar