onsdag 18 augusti 2010

recept 8: syltad rödlök och annat. var lite grek.
















ja, paltkoma har haft lite semester - vi har varit lite överallt och gjort lite allmänna saker.
och ja, under sommaren har faktiskt även vi underkastat oss grill-kravet, mest för att vi gör världens godaste syltade rödlök och världens godaste gröna sås och dessutom nektariner med fetaost.
okej, om man ska vara petig är löken inte alls syltad, den är lite snabbinlagd eller hur man ska säga. 
och den gröna såsen är bara svagt grön och kom till av ett misstag. det skulle vara en avokadoröra från början men alla avokados i affären var stenhårda. (vad är grejen med det förresten, alltså allvarligt. HUR svårt kan det vara att ha ett jämt flöde på avokadoinköpen så att några alltid är mogna. ibland på typ nyår skyltar affärerna med lappar av typen "håhååå, MOGNA avocados, kom å köp". man ba: eh ja? är inte det som självklart?) anyway. avokadosarna var hårda så det blev som en basilikasås istället. och det blev ju jättebra alltihop. 

fast, "grilla", tänker ni. "känns lite gjort. har vi sysslat med hela sommaren".
kom igen, säger paltkoma. var lite grek och grilla ända in i oktober.

*syltad rödlök:
skiva valfri mängd rödlök, lägg i plastpåse. squeeza över lika delar citronsaft och vitvinsvinäger så det täcker. häll i ganska mycket socker (du får gå på känsla) och en nypa salt. förslut påsen och blanda runt ordentligt liksom utifrån. det blir bättre ju längre löken får ligga i sitt lilla syrliga bad. vänd påsen då och då.

*grön sås: en avokado om du hitar en mogen, en hel kruka basilika, creme fraiche och majonäs efter behag. mixa med stavmixer, i med en klick dijonsenap, salt och svartpeppar.

*nektarinsallad: skitenkelt. nektariner i bitar, smulad fetaost, lite olivolja, nymald svartpeppar och flingsalt.

*vi hade helt vanlig fläskkarré till våra tillbehör. fläskkarré är både svennigt och bäst i grillsammanhang. vi marinerade den på nåt snitsigt vis men det var robin som stod för marinaden och jag hann faktiskt inte kolla hur han gjorde. 
dessutom ungsbakade vi sötpotatisar, skar dem i centimetertjocka skivor och la dom på grillen så dom fick såna där tuffa grillränder.

kom ihåg vad vi sa nu. var lite grek.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar