tisdag 8 juni 2010

recept 5: gräddiga salviafrikadeller och en önskad snitsig vardagssallad.



vi vill såklart börja med att be om ursäkt för att vi har varit lite frånvarande en stund. det är robins fel, han har varit upptagen med annat.
och så vill vi bocka och buga för att ni har kommit med så fina mat-önskningar, och vi kommer laga alla vad det lider. den här gången var vi själva så jäkla sugna på salviafrikadeller, så av era tips tog vi fasta på önskningen om att få reda på hur man gör en bra vardagssallad som inte är bara gurka. för en pigg sallad passade så bra just till salviafrikadellerna.
paltkoma anser att knepet sitter i dressingen. att knepet är att inse att sallad utan dressing inte är en sallad. att knepet sitter i att skaka samman en schysst dressing, förslagsvis i en glasburk, för då är det liksom gjort och i tre-fyra dagar har man en sweet dressing i kylen som lyfter vilken gurka som helst.
tre delar god olivolja, en del vitvinsvinäger, en skvätt dijonsenap, pressad vitlök, lite citron kanske, salt, peppar och övriga kryddor man tycker att salladen förtjänar. I med allt i burken, skakaskaka, krydda mer, skakaskaka.
och glöm dessutom inte att rädisor och sockerärtor i sallad räddar vilken vardagsmiddag som helst.

så. då var det salviafrikadellerna. jag kom på receptet i mars nångång och det blev så bra att jag återanvänder det. jag minns att det var asnära att det blev en tomatsås, men det råkade bli en gräddig istället. jag kände mig väl vild inombords.

för fyra normalhungriga. eller nej, tre.

frikadeller:
  • fläskfärs (fast det passar förmodligen med kalv också. jag har även gjort dem på nöt och det blev bra)
  • ströbröd
  • ägg
  • salvia (torr eller färsk)
  • dijonsenap
  • salt
  • vitpeppar
  • färsk basilika

låt lite ströbröd (inte vet jag, nån halvdeciliter till ett vanligt 400 g paket färs kanske) dra i nån deciliter vatten en stund. blanda i ett ägg, ett paket färs, en matsked ( låter mycket men det ska vara så) dijonsenap, flingsalt, vitpeppar, en duktig näve hackad färsk basilika och mer salvia än du tror. alltså typ tre matskedar, det ska bita loss ordentligt, det är ju salviafrikadeller. men ta kanske lite mindre om den är färsk - den är så jävla kaxig då.
blanda runt och ställ åt sidan.

gör såsen:
  • matlagningsgrädde
  • vitt vin
  • charlottenlök
  • vitlök
  • hönsbuljong
  • svartpeppar
  • vitlök

hacka 4 charlottenlökar och två-tre vitlöksklyftor riktigt fint. fräs i lite olivolja på superlåg värme, det ska bara bli glansigt. späd med en dl vitt vin, fräs loss och häll sen i ca 5 dl matlagningsgrädde, eller så det täcker bollarna, lägg i en hönsbuljongtärning (det brukar alltid bli två för mej till slut), salta, peppra och späd eventuellt med lite vatten. koka upp.

rulla frikadellsmeten till lämpliga bollar och lägg dem försiktigt i såsen. sänk värmen till putterläge. puttra loss kanske 20 minuter, tills bollarna är klara helt enkelt. ta ett glas rödvin under tiden. krydda såsen lite extra om det skulle behövas.

jag har serverat med spaghetti nån gång, den här gången gjorde vi ugnspotatisar. allt funkar - det här är en flexibel liten anrättning. strö hackad basilika och bladpersilja över och dö fyfanvadgott-döden.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar